מאמרים
מודל סאדברי

לבטוח בילדים האתגר והתגמול
מאת מימזי סדובסקי
אני עובדת בביה"ס סאדברי וואלי מאז שילדיי היו קטנים. כיום הם בוגרים, ואלה מנכדיי שכבר לומדים בבית הספר לומדים בבית ספר בדגם סאדברי במדינת אורגון. כך שלי הדברים ברורים: אני בוטחת בילדים. ילדיי בוטחים בילדים. אני בוטחת אפילו במבוגרים.
אבל מהו הדבר שאני בוטחת בילדים, ואף במבוגרים, שיעשו? ובכן, בואו נשים בצד לרגע את התשובה "שיחנכו את עצמם," כי היא כל כך מופשטת. עדיף שנדבר על משהו קצת יותר מוחשי: שילמדו.
אמון שליטה וחינוך
מאת מרק ורנר-גברין
שבועיים לפני יום הולדתה הראשון, הצליחה בתי לעמוד ללא סיוע בפעם הראשונה. היא עבדה לקראת הרגע הזה, עם הפסקות, במשך כמה חודשים. באותו רגע קצר בו מצאה את שיווי משקלה , כל יישותה קרנה נחישות ואושר עילאי. הרגע ההוא הונצח בסרט ואני מתבונן בו לעיתים מזומנות, תמיד משתאה מחדש על הנס שברצון שלה לרכוש מיומנות מעשית, החשק לעבוד על כך, והידיעה שלה מהו הדבר הבא אותו עליה ללמוד. שני ילדי האחרים היו מופלאים באותה מידה, כפי שהינם כל הילדים, לדעתי.


"שלום כיתה א' או "נא לא להפריע"
מאת שושנה לונדון ספיר
מהרגע שחדרה לביתנו הבשורה כי מתארגנת בירושלים קבוצה להקמת בית ספר דמוקרטי על פי מודל סאדברי ואלי, לא ניתן היה להחזיר את הגלגל לאחור: רעיון הלמידה במסגרת בה מותר לילדים לעשות ככל העולה על רוחם ובלבד שאינם פוגעים באף אחד היה כל כך צודק ונכון בעיני בני הבכור, מיכאל, שהיה אז בכיתה ח' בבית הספר הניסויי, עד כי הוא הודיע כי בכל מקרה, גם אם בית הספר לא יפתח, הוא יסרב להתיצב לכיתה ט' בשנה הבאה. כלומר, הוא ישאר בבית. יתר על כן, התחנן שלא נשלח את אחיו הקטן, שהיה אז בגן, לכיתה א' בבית ספר רגיל, שם, לדבריו, "יקלקלו אותו ויצעקו עליו כל היום". לחיזוק דבריו הבטיח מיכאל כי הוא עצמו יהיה אחראי על חינוכו בבית של אחיו, אם אנו ההורים לא נסכים לקחת את המשימה על עצמנו.